• Fotograf: SFV

Skeppsgossekasernen, Karlskrona

Mitt i världsarvet örlogsstaden Karlskrona ligger Skeppsgossekasernen. Byggnaden är nyrenoverad och har fått behålla sin unika karaktär från slutet av 1800-talet, men är tekniskt sätt helt modernt. Nu är tre våningsplan på upp till 2 500 kvadratmeter lokaler lediga, utmärkta som kontor eller varför inte någon form av utbildningsverksamhet.

Stora ljusa lokaler

Skeppsgossekasernen dominerar Amiralitetsplatsen. Här utbildades skeppsgossar under 1800-talet i en skolbyggnad med stora salar och mindre rum. Bottenplanet omfattar 484 kvm och gränsar till det centrala trapphuset. Lokalerna är mycket ljusa och trevliga, och det finns goda förutsättningar för att skapa en trivsam arbetsmiljö med hög takhöjd och stora fönster.

Utsikten från husets översta våningar ger dig nya perspektiv över örlogshamnen och Östersjöns glittrande vatten, sommartid fyllt av vita segel. Hela plan tre och fyra finns till förfogande, som helhet eller i fyra delar. Våningsplanen omfattar var för sig 1100 kvm med högt i tak. Plan tre är i dagsläget avdelat längsgående medan plan fyra har en öppen planlösning. På plan fyra skapar gröna marmorerade gjutjärnspelare karaktär åt de stora rummen.

Kort historik

Byggnaden uppfördes 1878-1881 och här utbildades skeppsgossar fram till och med 1935. Byggnaden planerades för 400 skeppsgossar och var vid den tiden landets mest bekväma kasern.

Huset karaktäriseras av den nyrenässans som kännetecknar institutionsarkitekturen från 1800-talets senare del. Den är spegelsymmetrisk med framspringande mittparti och flyglar, välproportionerad, detaljsnål och sträng.

Kontaktperson

Anders Magnusson
Fastighetsförvaltare
Tel: 010-478 75 40

Fakta och prospekt

Generellt:
Nu är tre våningsplan lediga för ny spännande verksamhet. Upp till 2 500 kvadratmeter lokaler utmärkta som kontor eller varför inte någon form av utbildningsverksamhet.
Totalyta:
Bottenplan, 484 kvm. Plan 3 och 4, 1100 kvm vardera, hyrs ut som helhet eller i fyra delar.
Byggår:
1878 - 1881.
Arkitekt:
Axel Kumlien och Hjalmar Kumlien.
Parkering:
Finns möjlighet att hyra i anslutning till lokalen.
Inflyttning:
Efter överenskommelse.
Övrigt:
Skeppsgossekasernen är statligt byggnadsminne, vilket medför att byggnaden ska renoveras i sådant skick att utseende och karaktär inte förvanskas. Världsarv: Området där Skeppsgossekasernen ligger ingår i världsarvet Örlogsstaden Karlskrona. Tillgänglighet: Hiss till alla våningsplan. Tillgänglig entré från husets parkeringsgård.
Filer:

Adress

Adress:

Amiralitetstorget

371 30 Karlskrona
56.1566, 15.5848 10

Lokalens placering på en karta

Stor karta