• Läkarbostaden, Strömsholm Fotograf: SFV

    Läkarbostaden, Strömsholm

  • Vy över ridskoleområdet där Läkarbostaden ligger i högra hörnet Fotograf: ritning

    Vy över ridskoleområdet där Läkarbostaden ligger i högra hörnet

  • planritning ej skalenlig Fotograf: SFV

    planritning ej skalenlig

Läkarbostaden, Strömsholm

Strömsholm, ca 25 km från såväl Västerås som Eskilstuna, är en plats där kungar, armén och hästar präglar historien. I detta historiska område finns just nu en våning i ett av bostadshusen att hyra.

Det var änkedrottning Hedvig Eleonora som lät bygga Strömsholms slott 1674. Idag är slottet ett av de åtta kungliga slotten. Strömsholms slott är öppet under vår och sommar.

Innan slottet fanns, hade Gustav Vasa byggt en borg på platsen. Från borgen kunde han hålla uppsikt över sina kronogårdar. Stuteriverksamheten startade redan 1621 här och när slottet skulle byggas flyttades stallar och hästar upp på åsen, väster om slottet.

Åsen blev nu hästcentrum med stall, lador och boningshus. 1650 timrades ett envåningshus till stallmästaren som skötte den dagliga driften. En övervåning byggdes på 1813 och då flyttade traktens läkare med familj in. Här bodde sedan läkarfamiljer fram till 1950 och nu finns möjlighet för dig att flytta in i den före detta läkarbostaden. Den är fortfarande ett tvåvåningshus och det är nedre våningen som nu är ledig för uthyrning. Här finns kök och 5 rum som är mellan ca 13-28 kvm stora, badrum och separat WC. Totalt är bostaden på 153 kvadratmeter.

I läkarbostadens omgivning

I hundra år, 1868-1968, fanns armén med sin rid- och körskola också uppe på åsen. Det är den traditionen och kunskapen som i dag blivit Ridskolan Strömsholm, en utbildningsanläggning för ridlärare, hovslagare, hästskötare och privata ryttare. Beridna högvaktens hästar utbildas här innan de flyttar till Stockholm och börjar arbeta åt kungen. Förutom ridskolan är dina grannar Thottska villan, som kan bokas för konferenser och boende samt Evidensia Specialistdjursjukhus. Det finns ett café i Markanterian och en restaurang som serverar lunch och middag.

Nästan alla byggnader, både på ridskole- och slottsområdet, ägs av svenska staten och förvaltas av Statens fastighetsverk (SFV). Miljön är skyddad som kulturminne.

Kontaktperson

Anders Pettersson
Bostadsförvaltare, konsult
Tel: 010 478 74 17

Fakta och prospekt

Generellt:
Läkarbostaden är en tvåplansvilla. Nedre våningen har en totalyta på 153 kvm. Nuvarande planlösning gör detta till ett lämpligt boende för en familj.
Totalyta:
Ett kök och badrum samt WC. Fem rum som varierar mellan ca 13 kvm-28 kvm. Hyra: 10 080 kr/månad. Ingen vind eller källare men ett förrådsutrymme på 22,5 kvm ingår.
Byggår:
Ursprungligen enplanshus från 1680 som byggdes på med övervåning 1831.
Arkitekt:
Ombyggnad till nuvarande utseende på 1883.
Kommunikationer:
Västmanlands Lokaltrafik (VL) trafikerar Kolbäck-Västerås. Det går även tåg (SJ) från Kolbäck till Västerås och Eskilstuna. Bil från Eskilstuna tar 30 min via E20 samt riksväg 56 och 252. Från Västerås ca 20 min via E18 och riksväg 56. Från Stockholm når du Strömsholm via Enköping och E18 eller Södertälje och E20, tar ca 1,5 tim.
Parkering:
Parkering för en bil finns i anslutning till huset. På området finns även en mindre gästparkering med plats för 10 bilar.
Inflyttning:
Kontakt Anders Pettersson. Inflyttning tidigast 1 augusti 2017. Visning sker efter överenskommelse.
Övrigt:
På området finns cafeteria, konferenslokaler samt djursjukhus.

Adress

Adress:

Claes Thottsväg 12a

734 94 Strömsholm
59.52359, 16.249302

Lokalens placering på en karta

Stor karta