• Orangeriet i Ulriksdals slottspark

Ulriksdals slott och slottsområde

När vi tänker på Ulriksdals slott tänker vi blommor, grönaste grönt och slingrande stigar i engelska parken. Kom med och besök ett av våra charmigaste kungliga slott i Stockholms ytterkant.

Ulriksdals slott med park står öppet för dig att ta del av. Om du kommer via Slottsallén finns allt inom promenadavstånd. Och det du inte hinner med i dag finns kvar till nästa gång. På Ulriksdal finns alltid något nytt att upptäcka. Ditt smultronställe når du kanske via stigarna i skogen, gångvägarna i parken eller längs stranden. Fika och mat finns på flera ställen eller har du kanske fikakorgen med? På skyltar längs vägen kan du läsa om byggnaderna, parken och mer därtill.

Är du nyfiken på slottet och Orangerimuseet är dessa öppet för besökare under sommarmånaderna och visas vid guidade turer. Sommartid visar slottsteatern Confidencen opera, teater och dans.

Flera svenska regenter har satt sin prägel på Ulriksdal. Drottning Kristina uppskattade De La Gardies slott så mycket att hennes kröningskortege år 1650 utgick härifrån. Det sades att kortegen var så lång, att de första nådde slottet Tre Kronor i Stockholm när de sista lämnade Ulriksdal.

Årstiderna går inte obemärkt förbi slottsparken. Lövverken i alléer och boskéer står lika nyutsprungna en vårdag idag som på 1700-talet. En glänta i Engelska parken kan bli din att upptäcka och föredrar du öppna gröna ytor slår du dig ner framför slottet. Med sin vackra park och många omgivande byggnader utgör Ulriksdal en del av Nationalstadsparken.

Faciliteter:

  • WC
  • Café/servering
  • Museum
  • Park/parkområde
  • Butik

Lokalens placering på en karta

Stor karta

Adress

Adress:

Ulriksdals slott

170 79 SOLNA
59.39043, 18.01598

Fakta

Byggår:
Byggår: 1643-45
Arkitekt:
H J Kristler. Slottet fick sin nuvarande form av Nicodemus Tessin d ä i slutet av 1600-talet.